Coachpraktijk Manna

Manna voor jou

3 stappen op weg naar ‘gezonder leven’.

In de voorgaande blogs heb ik je voor een uitdaging gesteld. De eerste uitdaging was om in kaart te brengen welke aspecten in jouw leven aandacht verdienen en waar je aan zou kunnen werken en de tweede uitdaging was om ‘genietmomenten’ te creëren. Vandaag laat ik je zien wat nodig is om ook daadwerkelijk stappen te kunnen gaan zetten en hoe je dat doet.

Wanneer je in kaart hebt gebracht waarin je verandering zou willen aanbrengen, zul je daarbij ook in ACTIE moeten komen. In deze blog gebruik ik een voorbeeld voor ‘GEZOND LEVEN’, maar je zou het in kunnen zetten bij elke stap die je zou willen zetten. ‘Een geweldig plan dat je niet uitvoert, is evenveel waard als geen plan’. (Uit: De Ladder van Ben Tiggelaar).

Stap 1: stel een doel.
Stel een CONCREET doel en zorg ervoor dat het een ontwikkeldoel is en geen prestatiedoel. Wanneer je jezelf een ontwikkeldoel stelt, gun je jezelf ook de ruimte om fouten te maken, te vallen en weer op te staan en te genieten van het ‘onderweg’ zijn in de goede richting (zie vorig blog). Dus liever: ‘Ik wil de komende maanden gezonder eten’ (ontwikkeldoel) dan: ‘Ik wil 10 kilo afvallen’ (prestatiedoel).

Stap 2: beschrijf het gedrag.
Beschrijf concreet wat je gaat doen om te werken aan je doel en begin met gedrag waarvan je 100% zeker weet dat het haalbaar is voor jou. Voor mij is geen koek/snoep eten gedrag wat allang is ‘ingesleten’, maar chips??! Als ik begin dan eet ik zo de hele zak leeg 🙁 Om hier verandering in aan te brengen heb ik met mezelf en m’n man afgesproken dat we voortaan in plaats van een zak chips, ieder een schaaltje chips nemen. Ik weet misschien nog net zo vaak chips dan voorheen, maar per keer wel minder dan de helft.

Dit soort eenvoudige voornemens zorgen ervoor dat je in elk geval begint en daardoor vergroot je de kans dat je het volhoudt en van je nieuwe gedrag een gewoonte maakt, om van daaruit vervolgens een volgende stap te kunnen zetten of een ander doel te kiezen om aan te werken.

Stap 3: bedenk wie of wat je kan helpen om je doel te bereiken.
Om nieuw gedrag in te laten slijten is het nodig dat je daarin wordt aangemoedigd. Wij mensen zitten zo in elkaar dat we voor een beloning, sneller iets zullen doen dan wanneer er geen beloning tegenover staat. Zeker bij doelen rondom gezonder eten of gezonder bewegen is het resultaat niet direct zichtbaar en is het dus nodig dat je het doel voor ogen houdt. Beschrijf daarom wat het je uiteindelijk oplevert als je aan dit doel werkt én wat je daarbij gaat helpen. In het bovenstaande voorbeeld helpt het al door het aan een ander te vertellen en met die ander een afspraak te maken. Wanneer ik dan toch de neiging heb om m’n schaaltje chips toch nog bij te vullen dan laat ik dat toch achterwege omdat ik me niet wil ‘laten kennen’. Ook kan het helpen om jezelf een beloning in het vooruitzicht te stellen, maar uit onderzoek is gebleken dat het opschrijven van je gedrag het meest effectief is. Wat ging goed? Wat kan beter? En daarbij krijg je ook inzicht of je op de goede weg bent. Een handig hulpmiddel hierbij is het kopen van een ‘Journal’ van Dagelijkse Broodkruimels; hierin zijn deze stappen opgenomen en kun je direct aan de slag.

Ontdek je onderweg dat het je niet lukt om je aan je afspraken (gedrag) te houden dan kun je, wanneer je dat hebt opgeschreven, ontdekken waar dat door komt. Zijn de stappen die je beschreven hebt te groot en is het beter om met een kleinere stap te beginnen óf  is er iets/iemand anders nodig wat je helpt om je aan de afspraken te houden? En vervolgens kun je weer ‘op weg gaan’.

Als laatste, maar niet onbelangrijk: WERK AAN ÉÉN DOEL TEGELIJK!! Tenzij de doelen met elkaar verbonden zijn, maar het veranderen van gedrag is niet zo makkelijk dus gun jezelf de ruimte om te groeien en ontdekken.

Wil jij wel stappen zetten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Heb je vragen of tips nodig? Neem dan contact met me op. Ik kom graag met je in verbinding.

Wil je meer weten of alvast zelf aan de slag? Lees dan het boek ‘De Ladder, waarom veranderen zo moeilijk is én welke 3 stappen wel werken’ van Ben Tiggelaar.

Ik wens je een leven in beweging en dan wel in de goede richting.

Lieve groet,

Rianne

Durf je de reis samen aan te gaan?

Neem nu contact op voor een afspraak!