Coachpraktijk Manna

Manna voor jou

Alles wat jij toelaat kost energie!

Een aantal dingen in ons leven geven energie en een heleboel dingen kosten juist energie. Veel mensen zijn geneigd om genoegen te nemen met een leven dat wel ‘oké’ is en zijn zich niet bewust van dingen die zoveel energie kosten dat het hen belemmert om te doen wat echt bij hen past en nog energie over te houden ook. Het is als die boomstam die daar ligt en waar zomaar paddenstoelen op groeien. Wanneer jij je niet bewust bent van die dingen die energie kosten, groeien ze ‘zomaar’ en voor je het weet ben jij niet meer zichtbaar en wordt je erdoor in beslag genomen.

Wil je hier meer inzicht in krijgen of heb jij het idee dat er in jou leven ook ‘paddenstoelen’ groeien? Die er zijn ontstaan door de keuzes die je hebt gemaakt of de dingen die je hebt meegemaakt in je leven? Lees dan snel verder! In deze blog geef ik je drie tips die je op weg helpen.

Er is meer dan een leven dat wel ‘oké’ is.
Ik geloof namelijk dat God zelf ook veel meer met ons voor ogen heeft. Hij heeft ieder mens uniek gemaakt met gaven en talenten die alleen jij op jou unieke manier in kunt zetten. Hij wil dat we genieten van ons leven en Hij wil ons overladen met Zijn zegeningen. Wanneer je Hem in het middelpunt van je leven zet kan en wil Hij je denken, spreken en handelen vernieuwen. We hoeven ons dan geen zorgen te maken en niet in angst te leven, maar kunnen met vertrouwen het leven tegemoet.

Tip 1: welke ergernissen en energietrekkers kom jij tegen en zou je los willen laten?
Het is belangrijk om je te realiseren dat alles wat je ’toelaat’ energie kost. Het maakt je prikkelbaar en vermoeid. Ga eens in je gedachten na welke dingen dat effect heeft op jou. Waar wordt jij prikkelbaar of moe van?

Misschien is het wel die collega die zo negatief overal over doet en praat. Anderen laten zich daarin meenemen en de sfeer wordt er dus niet gezelliger op. Het kost jou al je energie om je af te sluiten van die sfeer en je niet mee te laten nemen in het negatieve ervan. Dan denk je misschien: daar kan ik toch niets aan doen?
Dan wil ik je de volgende vragen stellen: kun je erover in gesprek met die ander?
Hou daarbij in je achterhoofd dat het gedrag van de ander voortkomt uit zijn/haar gedachten en gevoel. Je weet niet waar de ander mee rondloopt waardoor hij/zij doet zoals hij doet.
Wanneer je er niet met de ander over in gesprek kunt, kun je dan voor jezelf momenten inbouwen dat je even ‘rust’ kunt ervaren? Bijv. door een poosje op een andere plek te gaan werken of je oortjes in te doen en een muziekje aan te zetten tijdens je werk.

Wanneer je jouw eigen gevoel serieus neemt en daarin keuzes maakt kun je het voor jezelf dus misschien wel beperken waardoor het je minder energie kost.

Tip 2: denk positief over jezelf.
Hoe jij over jezelf denkt, bepaalt ook wat je zegt, doet, vindt en voelt. Je zult bevestigt worden in hoe jij over jezelf denkt. Wanneer jij de overtuiging hebt dat je niet zoveel kunt betekenen dan anderen omdat je niet zoveel energie hebt, dan zul je ook geneigd zijn om wat je wel doet te bagatelliseren alsof het niet zo belangrijk is. Je zult daardoor ook vooral de negatieve opmerkingen horen van anderen, terwijl je de complimenten negeert of wegwuift met een ‘ja, maar…’

Vul de volgende zinnen maar eens aan om te ontdekken hoe dat bij jou is…
De positieve dingen die ik over mezelf zeg, zijn…
De negatieve dingen die ik over mezelf zeg, zijn…

Tip 3: neem complimenten aan en laat de ‘ja maar…’ achterwege.
Ken je dat? Een vriendin zegt dat je zo’n leuk jurkje aan hebt en voor je het weet zeg je iets als: ‘O, het is al een oude hoor’ of ‘ik heb het maar in de uitverkoop gekocht’.
Om positiever te gaan denken over jezelf wil ik je uitdagen om de komende week/weken eens bewust te luisteren naar wat anderen over je zeggen. En wanneer je een compliment krijgt zeg dan enkel ‘dankjewel’ of ‘leuk dat je dat zegt’. Schrijf evt. eens op wat anderen over je zeggen en merk bij jezelf op of er bij jou ook meteen een ‘ja, maar’ opkomt. Die ‘ja, maar’ bevestigd vaak de overtuiging die jij zelf hebt over jezelf, terwijl dat niet is wat mensen letterlijk zeggen of bedoelen. Laat eens bewust landen wat ze over je zeggen en geloof er in dat ze het écht menen!

Tijdens mijn revalidatie ging ik wandelen met m’n fysiotherapeut. Hij stelde mij de vraag: ‘Jij wil toch aardig gevonden worden?’ En dat kon ik volmondig beamen (wie wil dat nou niet?). ‘Nou, lekker aardig van je. Dan krijg je een compliment van je man of vriendin en wuif je het weg. Is niet echt uitnodigend voor hen om een volgende keer weer iets aardigs te zeggen’. Al was het op dat moment confronterend, ik wist dat hij gelijk had. Als ik niet leerde vertrouwen dat wat mensen over mij zeiden, ze dat ook écht menen, dan blijf ik wantrouwen en zoeken naar bevestiging en dus in dezelfde cirkel ronddraaien die hartstikke veel energie kost. Want als ik dan die bevestiging wel kreeg, liet ik het niet binnen en ik bleef maar m’n best doen om aardig gevonden te worden (terwijl ze dat al vonden!!!)

Ben jij er ook zo ‘klaar’ mee om in de ‘sleur van de dag’ meegenomen te worden en herken jij je hierin dat je elke dag je best doet, maar ’s avonds uitgeput op de bank ploft en toch het gevoel houdt dat je te kort geschoten bent?
Maak dan nu kans op een GRATIS evaluatiegesprek, waarin ik je drie tips geef om aan de slag te gaan.

Heb jij wel behoefte aan die persoonlijke tips?
Doe dan de balanstest op mijn website (www.coachpraktijkmanna.nl) en laat je gegevens achter.
Ik laat hoe dan ook iets van me horen.

Ik wens je een leven met ‘energie in balans’.

Tot snel (via de mail) of misschien wel in m’n praktijk tijdens een evaluatiegesprek.

Lieve groet,
Rianne.

Durf je de reis samen aan te gaan?

Neem nu contact op voor een afspraak!