Coachpraktijk Manna

Manna voor jou

Belangrijkste tip: Volg geen tips!

Er staat een strijk op je te wachten, de bedden moeten opgeschud worden, het eten gekookt en vanavond moet je zoon weer op tijd bij voetbal zijn.
Je dochter komt thuis. Huilend, overprikkeld…
Wat doe je?
En wat heeft dit te maken met emotionele beschikbaarheid en hechting?
Dat ga ik je uitleggen in deze blog en daarbij geef ik je 3 tips hoe jij kunt zorgen voor beschikbaarheid.

Wat zou ik doen…
Ik heb tijd ‘ingepland’ om even samen wat te drinken en als zij dan lekker aan het spelen is kan ik even strijken en de bedden opschudden. Na het drinken is ze weer een beetje tot rust gekomen en vraagt ze: ‘Mam, wil je een spelletje doen?’

Ik heb twee opties.
Optie 1: ‘Nee, ga maar lekker zelf spelen, want ik moet nog strijken en de bedden opschudden (en in m’n achterhoofd denk ik: …en het liefst ook nog stofzuigen)’ Ik ga aan m’n klusjes beginnen, maar zij blijft om aandacht vragen. Mag ik kleien? Ik wil koekjes bakken! Wil je een puzzel aangeven? Ondertussen schiet ik helemaal niet op en reageer ik steeds gefrustreerder. Met het gevolg een gefrustreerde moeder, een huilend kind en klusjes die niet af zijn.

Optie 2: Ik bedenk wat écht moet gebeuren vandaag. Bedden opschudden, anders kunnen we niet slapen vannacht, maar dat kan eventueel ook als onze zoon naar voetbal is gegaan. Eten koken, anders hebben we geen eten.
Oké.
Ruimte dus…
En ik zeg: ‘Ja, hoor dat is goed. Kies je wel een kort spel?’
Na wat heen en weer gedraai, wel zin in dit, niet in dat, kiest ze qwixx.
We spelen een potje en zij begint lekker even te kletsen over van alles en nog wat.
‘Nog een potje, mam?’ ‘Eentje dan’.
We spelen nog een potje. Ze is tot rust gekomen en zegt: ‘Nu ga ik even verder met knutselen, want dat ligt er nog’.
Ik kijk op de klok en zie dat ik nog tijd heb voordat ik ga koken en besluit de bedden op te schudden. Ik ben eigenlijk best moe en de strijk kan eventueel ook morgen (en ja, soms blijft die dus 5 dagen staan).

Wat ze eigenlijk vraagt…
…is even echt gezien/gehoord te worden en als dat niet op een positieve manier lukt (een spelletje), dan op een negatieve manier (allerlei vragen, of moet ik zeggen eisen, om toch je tijd en aandacht te krijgen).

Een kind bedenkt niet op een dag dat ze eens vervelend zal gaan doen, maar zoekt naar manieren om haar diepste verlangen te vervullen en zal er alles aan doen om die te krijgen (meestal onbewust).

Mijn vraag aan jou, lieve moeder:
Op welke manier kan en wil jij die, als moeder, geven?
Ben jij bereid om beschikbaar te zijn?
Hoe wil jij dat jouw kind(eren) je later herinneren?
Wat wil je hen bieden?

Een huis of een THUIS?
Een huis dat keurig netjes schoon en opgeruimd is? En begrijp me niet verkeerd, want dat wil ik ook 😉
Of
een THUIS waar ze ruimte ervaren om zichzelf te zijn? Rust mogen vinden bij jou? Veiligheid om dat wat je voelt ook te laten zien (al is het soms in gedrag wat we lastig vinden om niet direct begrijpen?)

Hoe veiliger een kind zich hecht aan de moeder, hoe veiliger hun gehechtheid zal zijn in latere relaties!
Jouw rol als moeder is dus van cruciaal belang!
Niet alleen in het moment zelf, om rust te creëren voor je dochter EN jezelf, maar ook voor haar toekomst!

Mijn 3 tips voor jou:
Tip 1: Maak een realistische planning en hou ruimte voor flexibiliteit.
Tip 2: Plan zoveel mogelijk de dingen die écht moeten op momenten dat je kinderen op school zijn (en vergeet daarbij tijd voor jezelf niet!). En wanneer je nog jonge kinderen thuis hebt: Bouw een routine in en leer jezelf en je kind daar aan vast te houden. Dat geeft duidelijkheid en rust.
Tip 3: Denk je nu: ‘Ze heeft eigenlijk wel gelijk, ik ga dat ook proberen’.
Dan is dit mijn belangrijkste tip!
Doe het niet!
Wanneer je het doet omdat ik het zeg, dan lukt het misschien een week. En de echte doorzetters kunnen het misschien zelfs een maand volhouden, maar uiteindelijk loop je er op leeg.

Jij bent niet als mij!
Alleen werken aan het heden, haalt de ‘wortel’ er niet uit en gaat dus geen blijvend effect hebben.

Daarover lees je in de volgende blog meer!

Op welke manier zorg jij ervoor om beschikbaar te zijn?
Houd je er rekening mee in je planning? Of werk je vooral hard als de kinderen op school zijn of in bed liggen en vergeet je daarmee tijd te nemen voor jezelf?

Ik ben erg benieuwd hoe anderen moeders dat doen, dus laat gerust een reactie achter!

Ik wens je voldoende ruimte om beschikbaar te zijn, zodat je verschil kunt maken en rust creëren voor je kind(eren) EN jezelf!

Lieve groet,
Rianne

Durf je de reis samen aan te gaan?

Neem nu contact op voor een afspraak!