Coachpraktijk Manna

Manna voor jou

Drie oorzaken van onrust én inzichten hoe daar mee om te gaan…

Goedemorgen lieve (christen)vrouw/moeder,
 
Hoe gaat het met jou? Ervaar je rust en vrede op dit moment? Kijk je uit naar wat de komende periode je gaat brengen of zie je er tegen op? Ervaar je een gevoel van gejaagdheid en onrust?
 
Zelf ervaar ik op dit moment best veel onrust. Er gebeurt veel en de nabije toekomst ligt nog open en onzeker voor me. Een nieuw hoofdstuk breekt aan. Met het aanbreken van deze vernieuwde ‘werkweek’ sta ik stil en kijk ik vooruit. Waar naar eigenlijk? Hoe zal het eruit gaan zien? M’n werk, de invulling van m’n agenda? Welke kant zal het opgaan?
 
ONRUST?! EN IK BEN NIET DE ENIGE!
Er zijn veel vrouwen/moeders die dit gevoel met me delen en het ook het liefst kwijt willen. Vrouwen die niet weten op welke manier ze ermee om kunnen gaan.
 
In deze blog deel ik 3 verschillende oorzaken van ‘onrust’ ervaren in je leven en belangrijker nog: ik laat je inzicht krijgen in jouw eigen onrust en geef handvatten hoe je er mee om kunt gaan.
 
ERVAAR JIJ OOK (WELEENS) ONRUST OF EEN GEVOEL VAN GEJAAGDHEID?
Ontdek waar het vandaan komt en wat jij kunt doen.
OORZAAK 1: PIJN EN VERDRIET.
Wanneer je een heftige gebeurtenis meemaakt geeft dat zeker gevoelens van pijn, verdriet en soms ook boosheid of spijt. Dit herken je bijvoorbeeld rondom een overlijden, een scheiding (van ouders), een verhuizing, het verlies van je baan enz. Soms zijn die gevoelens goed te benoemen, maar vaak ervaren mensen ook of vooral veel onrust en kunnen ze de gevoelens niet benoemen. Ze weten dat het er is en durven misschien zelfs nog wel te zeggen dat het er mag zijn, maar meen je dat ook? Als het om jezelf gaat? Kun jij die onrust toelaten? En wat als de tijd verstrijkt, de scherpe pijn en verdriet verdwijnt, je het leven weer oppakt, maar de onrust blijft bestaan of keert steeds terug?
 
Het zou zomaar kunnen zijn dat je dan je pijn/verdriet rondom een verlies niet goed hebt verwerkt of dat je in een overlevingsstrategie terecht bent gekomen, vaak onbewust, waarin je de pijn/het verdriet weg probeert te stoppen.
 
STA EENS EVEN STIL!
Adem eens even diep in en uit en herhaal dit enkele keren…
 
Herken je die onrust?
Gebeurt er iets bij je wanneer je deze voorbeelden leest?
En welk voorbeeld raakt jou?
Of komt er iets anders bij je boven?
 
SCHRIJF DE GEDACHTEN OF GEVOELENS DIE BIJ JE BOVENKOMEN EENS OP!
 
Wat kun jij zelf doen om hier ruimte aan te geven?
Wat zou het je opleveren als je dat wat in je opkomt eindelijk eens los kunt gaan laten?

Vind je het spannend of eng om het onder ogen te komen?

OORZAAK 2: ANGST/ZORGEN.

Onrust kan ook veroorzaakt worden door angst. Angst voor wat gaat komen, angst voor pijn, angst om weer op te staan na een periode van ziekte/pijn, omdat je niet weet wat er op je af gaat komen en je niet weet of je het wel aan kunt.
 
Het kan zomaar zijn dat je vast blijft zitten in oude patronen, waarvan je misschien niet eens weet dat ze er zijn en gevoelens/gedachten van angst houden je vast en geven je een voortdurend gevoel van onrust.
 
Het zou ook kunnen zijn dat jij je, net als ik, zorgen maakt. Om dat wat je meemaakt, wat er in je leven gebeurt of over wat je hoort of ziet om je heen. Je kunt veel momenten van de dag alleen maar denken aan dat ene wat gebeurt, aan diegene waarbij zorgen zijn en voordat je het weet maak jij je de hele dag zorgen, zonder dat er iets verandert aan de situatie, maar het je wel VEEL ENERGIE kost.
 
MAAK KEUZES.
Welke dingen die gebeuren, die je ziet of hoort maken jou onrustig, geven je zorgen of angst?
Zijn dat dingen waar jij invloed op hebt?
Zo ja, op welke manier kun jij keuzes maken zodat ze je minder of niet meer beïnvloeden?
Zo niet, vraag jezelf dan het volgende eens af :
Zijn het dingen waar jij bij betrokken móet zijn?
Zijn het dingen die jouw verantwoordelijkheid zijn of die van een ander?
Wil je nog kijken naar die dingen of erover lezen die jouw onrustig maken?
 

WANNEER JIJ KEUZES KUNT EN DURFT TE MAKEN OM MEER ‘ONRUST’ UIT JE LEVEN TE WEREN ZAL ER OOK MEER RUIMTE EN MEER ENERGIE ONTSTAAN OM DIE DINGEN TE DOEN DIE JOU BLIJ MAKEN EN EEN GEVOEL VAN VOLDOENING GEVEN WAARDOOR JE MET MEER VREUGDE EN VREDE IN HET LEVEN KUNT STAAN.

OORZAAK 3: TE VEEL BALLEN IN DE LUCHT WILLEN HOUDEN…

PLOF JIJ IEDERE AVOND UITGEPUT OP DE BANK MET HET GEVOEL NOG NIET GEDAAN TE HEBBEN WAT JE ZOU WILLEN?
Je rol als vrouw, als moeder, je baan, vrijwilligerswerk, taken in de kerk, clubs en verenigingen (voor jezelf of de kinderen), je hobby’s (als je daar al tijd voor hebt?). Te veel ballen in de lucht willen houden geeft veel onrust en geeft je het gevoel dat je hele weken keihard aan het rennen bent en toch elke dag het gevoel ervaart dat je niet gedaan hebt wat je zou willen doen. Dat het altijd net niet genoeg is.
 
MAAK KEUZES EN DOE HET NU!
Welke taken liggen er allemaal op je bord? Schrijf ze eens op.
Van welke dingen krijg je energie?
Welke kosten je vooral energie?
Welke dingen doe je omdat je ze écht leuk vindt?
En welke omdat je vindt dat je ze MOET doen? Omdat het ‘erbij’ hoort.
Welke taken MOET jij doen? En welke taken kun je uit besteden of makkelijker maken door ze anders te doen?
 
Het is belangrijk dat je dagen zo veel als mogelijk gevuld zijn met dingen die je energie geven, om te voorkomen dat je leeg loopt. Hoe meer taken jij kunt doen die je energie geven, hoe makkelijker je ook de taken op kunt pakken die toch gewoon echt even moeten (want ja, die zijn er natuurlijk ook).
 

Plof jij echt elke avond uitgeput op de bank? Grijp dan echt in. Je hoeft niet te wachten tot je burn-out raakt of helemaal vastgelopen bent voordat je hulp inschakelt!

 

HERKEN JE DE ONRUST?
Dit is niet hoe God het bedoelt heeft. Op veel plaatsen in de Bijbel lees ik dat God me uitnodigt om met Hem te WANDELEN, niet te rennen! En dat ik mijn lasten bij Hem mag brengen en Hij mij rust wil geven! En dat is in de eerste plaats het belangrijkste wat je kunt doen:
 
BID!
Breng je gedachten, je gevoelens en je zorgen bij God en vraag Hem of Hij Zich aan jou wil openbaren. Hij kan en wil jou met Zijn Geest van wijsheid en inzicht laten zien wat de reden is van jouw onrust. Soms komt de onrust zelfs van God, omdat Hij je wil laten merken dat je een pad bewandelt wat Hij niet voor jou heeft uitgestippeld. Betrek Hem erbij!
 
MAAR DAT NIET ALLEEN!
NEEM JE ONRUST SERIEUS en ONDERZOEK WAT JOUW BRON VAN ONRUST IS.
Je lichaam geeft meestal al veel eerder aan dat er iets ‘niet klopt’ dan dat jij er met je gedachten bewust van wordt. Maak dus tijd om de onrust er te laten zijn. Sta bewust eens stil en doe even niets en voel wat je voelt! Wil je huilen? Doe het dan maar. Ben je boos? Stamp maar eens lekker op de grond of boks in een kussen (of als je die hebt tegen een boksbal).
 
STOP MET VECHTEN!
Hoe meer jij probeert je emoties weg te stoppen, omdat je vindt dat het er niet (meer) mag zijn, hoe meer de onrust jou in z’n greep zal krijgen!
EMOTIES LATEN ZICH NIET WEGSTOPPEN!
 
Als je ervoor kiest om het niet serieus te nemen of vast te houden aan de opgebouwde patronen komen je emoties er hoe dan ook toch uit!!

Of je krijgt lichamelijke klachten of je hebt op andere momenten opeens zo’n kort lontje dat je het afreageert op momenten of mensen wat helemaal niet zo bedoeld is.

 

HERKEN JE DE VOORBEELDEN VAN ONRUST MAAR HEB JE GEEN IDEE WAAR JE MOET BEGINNEN?
Omdat het teveel is of omdat jij juist weet dat er meer oorzaken zijn die jouw onrust veroorzaken en het voelt alsof het teveel is om aan te pakken…
 
HOE HET BIJ JOU OOK IS, JE BENT WELKOM!
Welkom bij God, hoe jij je ook voelt. Hij is geen God van haast, dus neem de tijd die je nodig hebt. Ik geloof dat Hij een plan heeft met jou leven en dat Hij graag wil dat je bij Hem komt en Hij wacht op jou.
 
Je bent ook welkom bij mij in m’n praktijk, om eens van gedachten te wisselen over dat wat je bezig houdt. Die onrust die je maar niet tot rust kunt krijgen. Laten we samen onderzoeken wat de reden van jouw onrust is en vooral ook welke patronen je daarom heen hebt opgebouwd die het gevoel van onrust steeds laat terugkomen of zelfs verergert… Door praktische tips en creatieve therapie doorbreken we de patronen en geef ik je handvatten zodat je meer rust kunt ervaren en het gevoel krijgt dat je meer ‘grip’ hebt op je leven.
 
Zie ik je snel? Niet voor mij, maar omdat JIJ HET WAARD BENT om met meer rust en vertrouwen de toekomst in te gaan!
GUN JEZELF TE MOGEN WORDEN WIE JE BENT!
En meld je aan om het vanaf nu anders aan te gaan pakken en meer ruimte te creëren voor jezelf, je huwelijk, je gezin, zodat je niet alleen aan het ‘zwoegen’ bent, maar ook weer kunt genieten!

Lieve groet,
Rianne

Durf je de reis samen aan te gaan?

Neem nu contact op voor een afspraak!