Coachpraktijk Manna

Manna voor jou

Herstel is… ruimte maken

Heb je dat weleens meegemaakt? Dat iemand heel kwetsende opmerkingen maakt en je voelt je zó boos worden? Je reageert direct en denkt misschien achteraf: waarom liet ik me eigenlijk zo gaan? Was dat het waard? Klopte het eigenlijk wel wat die ander zei? Of zat die ander ook vooral in haar/zijn emotie? Maar wat nou als er iets in je leven is gezegd of gebeurd wat zóveel impact had dat je er nu nog dagelijks de gevolgen van ervaart? 

Er zijn een paar momenten in mijn leven die ik me kan herinneren. De eerste keer is al wat langer geleden. Ik stond bij het schoolhek en er komt een vrouw naar me toe die me voor van alles en nog wat uit begint te maken. Wat voor haar precies de aanleiding is geweest weet ik eigenlijk nog steeds niet, maar wat deed het pijn en wat voelde ik me klein worden, met al die andere ouders er omheen. Ik werd boos, maar ook verdrietig en ik ben naar binnen gelopen en heb er met anderen over gepraat. In de week die volgde liet God me tijdens m’n stille tijd merken dat ik haar moest vergeven. Ik vond dat eigenlijk niet eerlijk! Die ander was toch zo te keer gegaan en het was zelfs niet terecht waarover ze me verwijten maakten. Toch legde ik het in Gods hand en besloot haar te vergeven. Vervolgens was ik er nog niet, want als ik vergeef zoals Jezus ons vergeven heeft wordt er ook een andere houding van mij verwacht en wel: liefhebben! Waar ik eerst een onrustig gevoel kreeg wanneer ik haar tegenkwam koos ik er voor om haar weer te gaan begroeten. Het heeft enkele jaren geduurd voordat ook zij weer terug groette. Het was spannend en ik vond het heus niet zo makkelijk als hoe het nu klinkt, maar het gaf een gevoel van bevrijding!

In de bijbel staat: ‘Word boos, maar zondig niet; laat de zon niet ondergaan over uw boosheid en geef de duivel geen plaats’ (Efeze 4:26,27)
Boosheid mag er zijn, maar leer er op een goede manier mee omgaan. Het vreet aan je als je ergens boos over bent. En als dát in je zit kun je niet ten volle gevuld worden met vriendelijkheid en barmhartigheid (Efeze 4:31).

Neem jezelf serieus wanneer deze gevoelens er zijn, want zo staat er, geef de duivel geen kans. In boosheid blijven hangen betekent dat jij niet volledig tot bloei kunt komen en dat is precies waar de duivel op uit is.

Het kan zijn dat je zoveel onrecht is aangedaan dat het tijd kost om de boosheid op een goede manier ruimte te geven. Er staat: ‘laat de zon niet ondergaan over je boosheid’. Wanneer je dat letterlijk leest zou je kunnen denken dat het diezelfde dag nog opgelost moet worden. Wanneer je excuses aan te bieden hebt zou ik dat ook zeker niet uitstellen.

Maar wat nou als het veel groter is? Neem dan een beslissing, ga er aan werken en zoek, indien nodig, hulp. Vandaag nog! Laat de zon niet ondergaan…

Het is zelfs goed voor je gezondheid! ‘Een vrolijk hart bevordert een goede gezondheid, een sombere geest verzwakt het lichaam’ (Spreuken 17:22)

Ik wens jou een vrolijk hart!

Durf je de reis samen aan te gaan?

Neem nu contact op voor een afspraak!