Coachpraktijk Manna

Manna voor jou

Hij ziet toch hoe ik me voel? Waarom doet hij dan niks?

Je ligt op de bank, verdrietig, moe en met gevoelens van alleen zijn, ellendig. Je vindt dat je man dat moet zien en verwacht dat hij komt en je vraagt wat er is. Of dat hij je een knuffel komt geven, maar dat doet hij niet. Je voelt je teleurgesteld en nog meer alleen en je raakt zelfs gefrustreerd.
Hij ziet toch hoe ik me voel? Waarom doet hij dan niks?
Herken je dat? Dat je in je hoofd allerlei dingen kunt bedenken, dat je verlangens en behoeften hebt, maar dat je man er helemaal niet aan tegemoet komt?
Daarover gaat deze blog en de tweede module van ‘Liefde is een werkwoord’.

Zelf herinner ik me deze momenten nog maar al te goed. Sjonge, wat kon ik me ellendig voelen en wat hoopte ik dan op een knuffel of even wat aandacht. Maar denk je dat ik het uitsprak? Mooi niet! Ik vond toch écht dat als hij van me houdt, hij dat zou moeten zien en er iets mee zou moeten doen. Dat is dan toch zijn verantwoordelijkheid? Maar wat heeft die overtuiging me in de weg gestaan!

Je kunt niet zien wat iemand denkt of voelt!
En je kunt dan dus ook niet verwachten dat die ander ook nog voor je in kan vullen wat je op dat moment dan nodig hebt. Want eerlijk is eerlijk. Er waren ook momenten dat ik me ellendig voelde en dat ik niets liever wilde dan met rust gelaten worden en wanneer m’n man dan zag hoe ik me voelde en me inderdaad met rust liet, vond ik het weer stom dat hij niet even bij me kwam. Eigenlijk erg onredelijk van mij! Om van hem te verwachten dat hij zou zien wat ik denk of voel en tegelijk ook nog dat hij zou weten wat ik nodig heb! Je voelt wel aan… dat zijn verwachtingen die hij nooit waar kan maken!

Dat ik me niet geliefd voel, betekent niet dat de ander die boodschap ook uitzendt!
Het is daarom nodig dat je beseft dat alleen jij verantwoordelijk bent voor jouw eigen gevoel (en de ander dus voor die van hem!).
En communicatie is nodig om te ontdekken wat iemand voelt en nodig heeft.

Ik heb even een knuffel nodig!
Hoe concreter je leert benoemen hoe jij je voelt en wat je nodig hebt, hoe makkelijker het is voor de ander om daaraan tegemoet te komen. Het is niet zo dat de ander er op uit is liefdeloos of respectloos te doen! Mijn man deed juist zijn best om het ‘goed’ te doen door me lekker even met rust te laten en taken op te pakken waar ik niet aan toe was gekomen, maar hoe kon hij weten dat dat op dat moment niet hetgene was wat ik kon en wilde ontvangen? De enige manier waarop hij dat had kunnen weten was, als ik het hem had verteld. En dus leerde ik om tegen hem te zeggen: ‘Schat, ik heb even een knuffel nodig!’ En al had hij niet altijd behoefte aan die knuffel, het was voor hem een kleine moeite om die even te geven!

De manier waarop bepaalt of de ander ook de ruimte krijgt om het op zijn manier te doen.
In dit voorbeeld, het geven van een knuffel, is het niet zo ingewikkeld om daar even aan tegemoet te komen, maar soms zijn er ook behoeften die om meer tijd en aandacht vragen, die je man op dat moment misschien even niet heeft. Soms is het nodig om dingen bespreekbaar te maken waar jij je aan irriteert en dan hoef ik maar naar mezelf te kijken om te beseffen hoe vaak ik dat met de verkeerde houding doe. Kritisch, veroordelend… ‘Waarom ligt er nou alweer een natte vaatdoek op het aanrecht?’ of wanneer hij bezig is met z’n telefoon of een andere taak en ik wil NU aandacht: ‘Je luistert helemaal niet!’ of misschien zelfs ‘Je luistert nooit naar mij!’
Je begrijpt wel dat zulke opmerkingen hem niet eens de ruimte geven om jou tegemoet te komen aan wat je nodig hebt. Ik heb eigenlijk al uitgesproken dat ik verwacht dat hij dat ook helemaal niet zou willen doen, terwijl het tegenovergesteld waar is. Als ik aan zou geven dat ik even een luisterend oor nodig heb, heeft hij de ruimte om aan te geven of dat op dat moment kan of dat hij er op een later moment tijd voor heeft.

Liefdevolle communicatie maakt hét verschil!
Merk je dat jij regelmatig aanloopt tegen zulke voorbeelden, waarin het lastig is of lijkt om het ‘goed’ te doen en jullie al snel belanden in ‘gemopper’ of zelfs ‘ruzie’? Lieve vrouw, dan wil ik je vandaag echt even zeggen dat dát het niet waard is en dat het anders kan!

Leer de stappen van liefdevolle communicatie en zorg er zo samen voor dat al deze momentjes geen momenten meer van frustratie of verwijdering zullen zijn, maar van gesprek en het ervaren van verbinding en verdieping! Dat is niet makkelijk en gaat niet vanzelf om oude gewoontes en patronen te doorbreken en daarom!!!

‘Liefde is een werkwoord’. 
Het is een keuze om er aan te willen werken. Om er tijd en aandacht aan te besteden! Vanavond is de laatste kans om je aan te melden voor de huwelijkscursus ‘Liefde is een werkwoord’ die morgen ‘live’ van start gaat. Wil je meer info of op de hoogte blijven van de actuele data? Check m’n website: www.coachpraktijkmanna.nl/huwelijk

Ik zou het tof vinden om je morgen te ontmoeten en jullie mee te nemen op jullie ontdekkingsreis die de liefde van je leven heet!

Lieve groet,
Rianne

Durf je de reis samen aan te gaan?

Neem nu contact op voor een afspraak!