‘Liefhebben is meer LIEF dan HEBBEN’, las ik ergens op internet. Er zit misschien een kern van waarheid in, maar het is maar net hoe je het leest. De bijbel leert ons onze naasten lief te hebben ALS onszelf en we kunnen onze naasten dan ook pas écht liefhebben en onvoorwaardelijk geven, wanneer we leren eerst ONSZELF lief te hebben.
Liefhebben is ook vrij van oordeel, is respect hebben voor jezelf en elkaar en elkaars mening en dat is echt niet altijd zo makkelijk. Wist je dat ‘vergelijken’ ook een vorm van oordelen is? Hoe vaak gebeurt het je dat je jezelf vergelijkt met de ander of dat je twee andere mensen aan het vergelijken bent? Als ik eerlijk ben betrap ik me er regelmatig op. Maar wanneer je vergelijkt met anderen kom of jij er ‘beter’ van af of die ander komt er ‘beter’ van af (of slechter natuurlijk, maar één van beide is ‘beter’ en de ander is dan automatisch ‘slechter’ en daar zit een ‘oordeel’ in). JE KUNT JEZELF ALLEEN VERGELIJKEN MET JEZELF! Jij bent verantwoordelijk voor wie jij bent en wat jij nodig hebt en je mag leren dat te herkennen en ook te delen met de mensen om je heen. En wanneer jouw liefdestank gevuld wordt (lees m’n eerdere blog daarover op www.coachpraktijkmanna.nl/verwachtingen-herkennen-en-erkennen/ van de serie: Liefde is een werkwoord) dan ontstaat er ook ruimte om uit te delen.
Liefhebben is de laatste van de vijf thema’s en dat is niet voor niets. Alles draait om liefde en mensen zijn gericht op relaties, want zonder relaties kunnen we niet leven. Om relaties aan te gaan vanuit liefde en niet vanuit ‘pleasegedrag’ is het van belang dat je eerst jezelf lief gaat hebben en soms is het nodig om de opgelopen ‘deuken’ in je leven onder ogen te komen en deze te verwerken, zodat je ook eerlijk en oprecht naar jezelf en naar anderen kunt kijken en wanneer je meer ruimte krijgt kun je ook ‘actief’ gaan liefhebben. ‘Passief’ liefhebben kunnen we allemaal wel; een glimlach, een groet, even de deur open houden voor iemand, maar ‘actief’ liefhebben kost tijd, aandacht en in sommige gevallen ook geld en dat heb je niet onuitputtelijk op voorraad. We kunnen niet iedereen ‘actief’ liefhebben en daarom is het goed en belangrijk om biddend na te denken over de volgende 6 vragen:
1. Waarmee kun je God dienen en liefhebben?
Alles wat je uit liefde doet, daar is God blij mee, maar het grootste cadeau wat je God kunt geven is jezelf. Hoe kun je daar vorm aan geven? Op jouw unieke en specifieke manier die bij jou past?
2. Aan wie wil je oprechte, liefdevolle aandacht geven?
Maak eens een lijstje met namen. Welke mensen zijn voor jou écht belangrijk? Wie wil jij oprechte, liefdevolle aandacht geven? En ben je tevreden over de tijd en aandacht die je hen nu geeft? Of merk je vaak dat werk, kerk of bediening vóór gaan op je geliefden?
ELK HUWELIJK EN GEZIN (lees relaties) IS EEN RECLAMEBORD VOOR DE EEUWIGE, ONVERANDERLIJKE LIEFDE TUSSEN GOD EN MENSEN (Uit: Vurig van Priscilla Shirer). God wil dat we onze geliefden oprechte, actieve aandacht geven.
3. Hoe kun je hen dienen en liefhebben?
Iedere persoon die je hebt opgeschreven heeft een andere liefdestaal. Het is belangrijk om erover na te denken wat je kunt doen om die ander actief lief te hebben. Stuur je een kaartje? Spreek je af om samen iets te ondernemen?
4. Voor welke maatschappelijke doelgroep voel je bewogenheid?
We hebben allemaal wel een doelgroep waar je hart sneller van gaat kloppen als je daarbij betrokken bent of juist wanneer je schrijnende verhalen hoort over die doelgroep en je haast ‘op wil springen’ om daar iets aan te doen. Welke doelgroep is dat voor jou? Ook hierin is het goed om te kiezen, want je kunt en hoeft niet iedereen te helpen! Juist het helpen van mensen die jij op je hart hebt geeft je dankbaarheid en dankbaarheid geeft vreugde!
5. Hoe kun jij die doelgroep dienen en liefhebben?
Kun/wil je werken met die doelgroep? Vrijwilligerswerk? Schrijf je een blog? Wil je een podcast maken? Een boek schrijven? Praktisch hulp bieden? Welke doelgroep kun jij financieel steunen?
6. Voor wie zou je (de komende tijd) specifiek willen bidden?
Schrijf namen op. Welke verhalen zijn op jouw pad gekomen en wat kun en mag je ermee doen? Zelfs als je niet ‘actief’ kunt helpen, kun je altijd bidden voor die ander. BIDDEN IS OOK LIEFHEBBEN! En misschien kun je de gebeden ook opschrijven. Hoe mooi is het wanneer je na verloop van tijd ontdekt welke gebeden ook verhoort zijn?
HOE MEER JE ONTVANGT, HOE MEER JE KUNT DELEN VANUIT LIEFDE! Als je mensen om je heen hebt die jouw liefdestank kunnen vullen en je aanmoedigen om je te richten op datgene waar jij passie voor hebt, waar jouw hart sneller van gaat kloppen, dan zul je merken dat je er ook weer nieuwe energie van krijgt. Als je kunt leven vanuit ‘rust en balans’ zal er ook meer ruimte ontstaan om uit te delen. God is een God van overvloed en Hij wil jou geven wat je nodig hebt, óók in het liefhebben, zelfs als dit om keuzes vraagt.
Welke stappen ga jij de komende periode zetten om bewuster en actiever te gaan liefhebben? Deel het hieronder en laten we elkaar bemoedigen en inspireren.
Of ervaar jij juist veel onrust bij het lezen van deze blog en denk je: ‘Moet’ dat ook nog? En hoe dan? Ik weet niet eens hoe ik tijd moet maken voor mezelf en ik wordt zo opgeslokt door datgene wat er in mijn leven speelt?’ Kun je wel wat hulp gebruiken om meer ‘rust en balans’ te vinden? Vul dan het contactformulier in en we gaan samen kijken wat ik voor je kan betekenen.
Ik wens je een leven vol LIEFDE!
Lieve groet,
Rianne