Coachpraktijk Manna

Manna voor jou

Hoe seksualiteit je huwelijk beïnvloedt.

Praat jij gemakkelijk over seksualiteit? Of geeft dat je een ongemakkelijk gevoel? Welke overtuigingen heb je meegekregen door je opvoeding? Televisieprogramma’s? Media?

Vandaag neem ik je mee naar een ‘intiem’ onderdeel van het hebben van een relatie. In tegenstelling tot de eerdere blogs die ik schreef, is deze alleen gericht op het huwelijk, zoals de bijbel het ook bedoeld heeft. ‘Ik ben van mijn lief en mijn lief is van mij’ (Hooglied 6:3). Maar wat betekent dat voor jou en voor mij in je huwelijk?

Seksualiteit is de sleutel om verbondenheid te ervaren. Anders dat je het hebben van de liefdestaal ‘lichamelijk contact’, die je in al je relaties kunt toepassen is seksualiteit uniek en alleen bestemd voor man en vrouw. Voor mannen is het lichamelijke aspect groter en voor vrouwen het emotionele aspect. Mannen hebben het nodig om letterlijk en figuurlijk te kunnen ontladen, terwijl vrouwen vaak eerst verbondenheid willen ervaren voordat er volledige ruimte is voor lichamelijke verbinding.

Ik geloof dat het één het ander ook versterkt en dat het daarom zinvol is om te KIEZEN. Juist als het lichamelijk zwaar is door vermoeidheid of pijn. Juist als je emotioneel in de ‘knoop’ zit. De bijbel zegt niet voor niets dat de man beschikking heeft over het lichaam van de vrouw en andersom (1 Korinthe 7:3, 4). In de eerste plaats zegt de bijbel dit om overspel te voorkomen. Dus ja, soms is het goed om zin te maken. Ik geloof dat het ook iets anders uitwerkt. Wanneer je als vrouw ervoor KIEST om ZIN te hebben in zin en dat laat zien, dan zul je merken dat je man dat waardeert. En wanneer hij dat dan weer uit gaat spreken geeft dat jou weer het gevoel van gezien en geliefd voelen. Dat zorgt vervolgens voor meer verbondenheid en zo heeft lichamelijk intiem zijn een ‘stuwende’ werking.

Cocky Drost schrijft daar in haar boek (een aanrader) ‘Ik wil heel dicht bij je zijn; een boekje open over beminnen’ heel open over. Gun jezelf de ruimte en de tijd voor ZIN IN ZIN. Heel praktisch beschrijft zij: ga wat eerder naar boven, trek iets leuks aan, doe zijn favoriete geurtje op en ontdek wat het met jou en jullie relatie doet.

Ik geloof dat binnen de veiligheid van het huwelijk ruimte is om ook hierin meer en meer naar elkaar toe te groeien en dat dit juist ook een geschenk is waarvan je mag genieten! STA OPEN voor je man, GELOOF zijn LIEVE WOORDEN en COMPLIMENTEN en GENIET!

Sta op, vriendin, Mooi meisje, kom! Mijn duif in de rotskloof, verscholen in de bergwand, laat mij je gezicht zien, laat mij luisteren naar je stem, want je stem is zo lieflijk, je gezicht zo bekoorlijk.’ (Hooglied 2:13b, 14 NBV).

En ‘last but not least’: PRAAT erover met elkaar. Dan leer je elkaar er beter in kennen en rekening houden met elkaar. Misschien is dat wat ongemakkelijk, maar ook hierin geldt, als je elkaar beter begrijpt en elkaar behoeften leert kennen, zal dit zorgen voor meer openheid en begrip. Juist ook als het even tegenvalt…

Voor mij persoonlijk is dat een heel proces geweest en dat begon met GELOOF dat ik ZIJN GELIEFDE DOCHTER ben, MOOI en GOED zoals ik ben. Daarnaast hielp de bewustwording van wat seksualiteit is en doet om oude overtuigingen los te kunnen laten. Het kan nodig zijn om pijn/teleurstelling uit het verleden te verwerken, juist ook rondom zoiets puurs en kwetsbaars als seksualiteit. Overtuigingen door invloed van buitenaf (bijv. in films) dat het enerzijds altijd perfect en fantastisch is en anderzijds al snel het gevoel kan geven dat het iets is wat niet hoort, waarvan je niet mag genieten, ordinair is. Misschien juist wel omdat er zo weinig over gesproken wordt of er een ‘lading’ op ligt wanneer er over gesproken wordt.

Maar God heeft ons geschapen als man en vrouw en Hij heeft het zo mooi bedacht (lees Hooglied maar eens verder). Door de gebrokenheid niet altijd zichtbaar, maar wel Zijn volmaakte scheppingsplan!

Durf jij te geloven dat je mooi bent? Of belemmeren negatieve gedachten en gevoelens jou? Of is er pijn/teleurstelling uit het verleden wat je nog in de weg staat? Meld je dan nu aan voor een GRATIS kennismakingsgesprek (juli) en we gaan samen kijken wat jij nodig hebt om tot bloei te komen. Ook in je huwelijk!

Ik wens je een liefdevol en gelukkig huwelijk vol emotionele en lichamelijke verbondenheid!
Samen met God want ‘een drievoudig snoer wordt niet spoedig verbroken’ (Prediker 4:12).

Lieve groet,

Rianne

Durf je de reis samen aan te gaan?

Neem nu contact op voor een afspraak!