Coachpraktijk Manna

Manna voor jou

Meer rust voor jezelf! Hoe dan?

Je bent getrouwd en moeder van (jonge) kinderen. Daarnaast heb je een baan en doe je vrijwilligerswerk voor de kerk of een vereniging waar je bij aangesloten bent. Je agenda vult zich met afspraken en je hebt vaak een opgejaagd gevoel. Dat zou er dan zo uit kunnen zien: Je rijdt je kind naar sport of muziekles, ondertussen even boodschappen doen, snel naar huis om de boodschappen thuis te brengen en gauw je kind weer ophalen om daarna te gaan koken, kinderen naar bed en dan naar een vergadering. Eenmaal thuis plof je op de bank. Je ‘moet’ eigenlijk naar bed, want het is later geworden dan je had gehoopt, maar wanneer je in bed gaat liggen kun je de slaap niet vatten… Herkenbaar?

Je bent niet de enige. In m’n praktijk of in gesprekken met andere moeders hoor ik dit vaak terug. Uitspraken als: ‘Ik zou best even rustig op de bank willen zitten met een kop thee’ of ‘er zijn moeders die even een dutje doen, dat snap ik niet, ik heb daar écht geen tijd voor’ of ‘ik vind dat zonde van m’n tijd’. Zelf heb ik ook lang met dat opgejaagde gevoel rondgelopen. Ik had het idee dat het erbij hoorde en dat dit heel ‘gewoon’ is als je een gezin hebt met (jonge) kinderen. Tot de tijd kwam dat ik niet anders meer kon dan ’s middags op te bank te gaan liggen. Het opgejaagde gevoel werd een gevoel van vermoeidheid wat altijd aanwezig leek. Ik stond er mee op en ging er mee naar bed. Ik kreeg hoofdpijn en om het einde van de dag te kunnen halen moest ik echt even gaan liggen en stond een doos paracetamol (van 50 stuks!!!) wekelijks op m’n boodschappenbriefje en zo kwam ik in een neerwaartse spiraal terecht…

Dat moest en kan écht anders!
Je kent dat kinderliedje misschien ook wel: ‘Martha, Martha, leg je bezem neer! Al dat werken komt een andere keer!’ Dat is toch écht iets heel anders dan de voorbeelden hierboven! Tegelijk druist het ook tegen alles in wat ik vond of dacht. Werk moet toch ook gedaan worden! Je moet toch je verantwoordelijkheid nemen. Als iedereen maar op de bank gaat zitten, komt er ook niks van terecht! En dat zijn allemaal gedachten die logisch zijn, maar ik geloof ook niet dat dat is wat de Bijbel ons wil leren. Wat Jezus zegt is dit: ‘Martha, Martha, u bent BEZORGD en MAAKT U DRUK OVER VEEL DINGEN. Slechts één ding is nodig…’ (Lukas 10:41)

Wees niet bezorgd!
Het gaat er niet om dat ik m’n werk niet hoef te doen of dat het verkeerd is om te doen, maar de vraag is: ‘Met welke intentie doe ik het?’ In Kol 3:23 staat: ‘En alles wat u DOET (je bent dus zeker actief bezig!), doe dat van harte, als voor de Heere en niet voor de mensen’.

Waar laat jij je door leiden?
Ik ontdekte dat ik veel dingen deed om gezien/gehoord te worden. Om de bevestiging te krijgen die ik nodig had (of waarvan ik dacht dat ik die nodig had). En dus rende ik me een ‘rotje’ in de hoop en het verlangen dat ik complimenten zou krijgen. Als ik dat voor elkaar krijg, dan…. zullen ze wel trots op me zijn, zullen ze wel zien dat ik een goede moeder ben, kan ik bewijzen dat ik het allemaal wel alleen redt of vul maar verder in…

Meer tijd voor jezelf! Hoe dan?
Totdat ik inzicht kreeg in wat mijn eigenlijke drijfveer was en ik me ervan bewust werd dat ik vooral gezien/gehoord wilde worden en bevestiging nodig had. Toen kon ik leren om keuzes te maken en meer aandacht te besteden aan wat ik nodig had. Even op de bank liggen is uit noodzaak geboren, maar het had ook een functie. Het hielp me om op te laden en vervolgens juíst weer voor mezelf en ons gezin te kunnen zorgen. Even alleen in alle stilte een kop thee drinken, vóórdat de kinderen weer uit school komen helpt me om ruimte te maken in m’n hoofd, zodat ik vervolgens er écht kan zijn voor hen en écht kan luisteren. En hoe meer ik voor mezelf leerde zorgen, hoe meer energie ik ook weer kreeg om er voor m’n man en ons gezin te kunnen zijn. En in mijn geval is dat een lang proces van vallen en opstaan geweest.

Mijn tip voor jou vandaag:
Herken je bovenstaande en verlang je naar meer energie? Begin met het zetten van kleine stapjes en plan de komende week elke dag minimaal één momentje voor jezelf. Maak tijd voor even die kop koffie/thee, gewoon in alle stilte, alleen op de bank. Even een kwartiertje om een hoofdstuk te lezen in een boek. Een korte wandeling na de lunch. En ontdek stapje voor stapje dat het je MEER OPLEVERT, dan dat het je zal kosten!

Wil je meer inspiratie en tips?
Volg me dan op facebook: Coachpraktijk Manna | Facebook of Instagram: Rianne | Christencoach (@riannevwvs) | Instagram en je bent elke maandag om 19.00 uur als eerste op de hoogte!

Ik wens je een mooie week met kostbare momentjes voor jezelf!

Lieve groet,
Rianne

Durf je de reis samen aan te gaan?

Neem nu contact op voor een afspraak!