Coachpraktijk Manna

Manna voor jou

Moederschap is hard werken! Ben jij er beschikbaar voor?

‘Moederschap is hard werken’ zei een voorganger pas geleden in onze gemeente.
En wanneer je moeder bent zul je dat niet ontkennen.
Om het nog maar niet te hebben over alle rollen die je daarnaast nog vervult: vrouw, zus, vriendin, dochter, buurvrouw, vrijwilliger in de kerk of bij een vereniging.
Je wilt het beste voor je kinderen toch? Hoe maak je dan de juiste keuzes? Wat doe je wel/niet?
In deze blog geef ik je 3 tips om mee aan de slag te gaan.

Je rol als moeder maakt verschil in het leven van je huwelijk en gezin. En of je nu een werkende moeder bent of je hebt er bewust voor gekozen om thuis te zijn. Dat is niet goed of fout. Belangrijker is of je elke dag emotioneel beschikbaar bent voor je kinderen. Dat er elke dag ruimte is om verhalen te delen, ze ervaren dat er écht naar ze geluisterd wordt, dat ze even op schoot kunnen kruipen voor een knuffel. Kortom: of jij als moeder ruimte ervaart in je hoofd en in je hart om er écht voor je kinderen te zijn, in alle rust.

Eerlijk…
Als ik eerlijk ben is dat best een kunst. Om de hele dag je taken te doen of na je werk meteen aan het koken te gaan om op tijd eten klaar te hebben, zodat de kinderen vervolgens weer op tijd bij hun sport of vereniging zijn. Aan het einde van zo’n dag ben je zelf ook moe en kun je niet altijd meer al te veel hebben van je kinderen (en je man). Herkenbaar? Hoe zorg je er nou voor dat dit wel lukt?

Tip 1: Als je het beste wil voor je kinderen zul je dus moeten beginnen met het beste kiezen voor jezelf.
Mirjam van der Vegt zegt in haar boek ‘De kracht van rust’: ‘Wees onbereikbaar om beschikbaar te zijn’. Het is nodig om keuzes te durven maken in jouw bereikbaarheid. Durf jij je telefoon een poosje aan de kant te leggen? De laptop dicht te laten? Even geen social media? Gewoon even met een kop koffie/thee voor je uit staren en tot rust komen? Wanneer jij voor jezelf voldoende pauzes in last (onbereikbaar bent) blijft er meer ruimte over om later ook weer beschikbaar te zijn.

Tip 2: Ontdek wat jij nodig hebt om een goede moeder te zijn.
Past je baan bij je of kost het je zoveel tijd en energie dat je uitgeput thuis komt? Heb je eerst even een momentje van opladen nodig, voordat je gaat koken om ook echt ‘gezellig’ aan tafel te kunnen gaan? Kortom: hoe ziet jouw dagplanning eruit en is daarin voldoende ruimte voor jezelf of is het nodig om daarin te schuiven of meer momenten voor jezelf in te plannen? Voor sport, hobby, vrije tijd?

Tip 3: Ontdek je onderliggende behoeften.
Door je verleden in kaart te brengen kun je ontdekken wat jouw diepste verlangen is. Wat jij ten diepste nodig hebt om tot bloei te komen en rust en balans te ervaren. Wanneer jij je behoeften niet kent weet je niet wat je onderliggende verlangen of je angst is en ben je geneigd om de zichtbare dingen de schuld te geven. Je reageert dan vanuit je behoeften die niet vervuld wordt op een manier die bij jouw past en zegt dingen als: ‘Je helpt nooit’ of ‘Ik moet altijd alles alleen doen’. Dat leidt tot frustratie en onvrede, terwijl wanneer jij weet wat je nodig hebt en je kunt dat communiceren en inplannen in je dag zal er veel meer rust en harmonie ontstaan.

Wil je met deze tips echt aan de slag, maar weet je niet waar je moet beginnen?
Doe de balanstest op www.coachpraktijkmanna.nl en je krijgt meer inzicht in jezelf.
En door bewustwording kun je ook keuzes maken!

Wil je persoonlijke tips of advies?
Geef dat aan in de balanstest en ik neem contact met je op.

Ik wens jouw/jullie kinderen een moeder die keuzes durft te maken om beschikbaar te zijn!
Hoe belangrijk dat is voor hen en hun toekomst lees je in de volgende blog.

Lieve groet,

Rianne

Durf je de reis samen aan te gaan?

Neem nu contact op voor een afspraak!