Coachpraktijk Manna

Manna voor jou

Niet HOE VER je bent is interessant…

Heb jij ook van die dagen, dat je een to-do-list maakt of het erbij pakt en denkt: ‘Help, hoe ga ik dat voor elkaar krijgen?’ Dat je een opgejaagd gevoel hebt en van de ene afspraak naar de andere gaat en tijdens het koken nog even een was op probeert te vouwen om vervolgens te ontdekken dat je aardappels aan staan te branden? En aan het einde van de dag, op de bank neerploft met een overvol hoofd en en je blij bent dat de dag voorbij is?

Prediker houdt ons vandaag een heldere spiegel voor. In hoofdstuk 3:12-13 staat: ‘Ik heb vastgesteld dat voor de mens niets goeds is weggelegd, behalve VROLIJK te zijn en van het leven te GENIETEN. Want wanneer hij zich aan eten en drinken te goed doet en GENIET van al het GOEDE dat hij moeizaam heeft verworven, is dat een geschenk van God’.

Dat is nogal een contrast met hoe het er soms in ons leven aan toe kan gaan, wanneer je herkent wat ik hierboven schrijf. Toch is het mogelijk om te kunnen genieten, te midden van alle taken die je te doen hebt. Enerzijds heeft dit te maken met het maken van een goede planning en je daaraan houden en anderzijds door steeds op zoek te zijn naar ‘balans’.  Gun jij jezelf de tijd om op te laden? Even helemaal in het hier en nu te zijn wanneer je met een kop koffie/thee op de bank zit of even een wandeling maakt tussen de middag? Of heb je het gevoel dat dan kostbare tijd verloren gaat en je al helemaal nooit afkrijgt wat je allemaal te doen hebt.

Mijn ervaring is wanneer ik eerst tijd neem voor mezelf en ruimte maak om op te laden ik er vaak achter kom dat ik dan juist meer doe op een dag omdat ik effectiever bezig kan zijn. Dit effectief bezig zijn heeft te maken met ervoor kiezen om één taak tegelijk te doen, me daar op te richten en ervan te genieten. God is een God van rust en Hij nam ook de tijd om te genieten van het ‘werk’ dat Hij had gedaan. Op de zevende dag rustte Hij.

Ik hoor je denken: ‘Je hebt wel makkelijk praten als het allemaal wel loopt, je de energie hebt, je kinderen lekker naar school zijn enz’, en dat is ook zo. In de tijd dat ik nauwelijks energie had was het veel lastiger, omdat ik nog niet een kwart kon doen van wat ik zou willen en toch? DANKBAARHEID GEEFT VREUGDE! Wanneer je een opgejaagd gevoel hebt of het gevoel aan het overleven te zijn wil ik je in de eerste plaats de vraag stellen: ‘Wanneer heb je voor het laatst iets voor jezelf gedaan? Echt even tijd voor jezelf om te GENIETEN?’ En daarnaast wil ik je uitdagen om juíst op die dagen dat je het gevoel hebt dat alles als los zand door je vingers glipt drie dingen op te schrijven die wél goed zijn gegaan en je daarop te richten in plaats van op die dingen waar je niet aan toe bent gekomen. En plan elke dag een momentje in (hoe klein ook) om even niks te hoeven dan alleen maar te genieten van je kopje koffie, een wijntje, een korte wandeling, het lezen van een artikel in een tijdschrift.

Niet HOE VER je bent is interessant, maar of je in beweging bent, en dan wel in de goede richting.

En laat je bemoedigen door de woorden uit Psalm 34:9: ‘Proef, en geniet de goedheid van de HEER, gelukkig de mens die bij Hem schuilt’.  Je hoeft het niet alleen te doen. Hij is bij je.

Vind jij het moeilijk om in beweging te komen? Of ben je wel in beweging, maar heb je het gevoel de verkeerde richting in te gaan? Ik help je graag weer op weg om in beweging te komen, zodat jij stapje voor stapje weer kunt gaan genieten.

Liever zelf aan de slag om meer te leren leven in het moment? Lees dan het boek: ‘Mindful met Jezus’ van Philip Troost.

Ik wens je een vreugdevol leven.

Lieve groet,

Rianne.

Durf je de reis samen aan te gaan?

Neem nu contact op voor een afspraak!