Coachpraktijk Manna

Manna voor jou

Lieve moeder…
of moet ik zeggen: lieve vrouw van, dochter, zus, vriendin, werknemer, vrijwilliger, mantelzorger enz…
Misschien ben jij je er, net als ik, niet altijd van bewust hoeveel verschillende rollen jij hebt als vrouw. En welke plaats nemen die rollen eigenlijk in? Passen ze je allemaal? En hoe blijf je staande met al die verschillende rollen en de taken die daarbij horen? In deze blog geef ik je inzicht in de rollen en de consequenties die dat voor jou heeft of kan hebben en daarnaast ga je zelf aan de slag om er meer grip op te krijgen.
Nieuwsgierig? Lees snel verder…

Heb jij al weleens nagedacht over de verschillende rollen die jij hebt als vrouw? Of lees je bovenstaande en denk je opeens: ‘Sjonge… zo heb ik er nog nooit naar gekeken!’ Hoe het ook zij, het is belangrijk om je dit te realiseren, zodat je er bewust van bent, want pas als je bewust wordt van dingen kun je er ook daadwerkelijk iets mee doen.

Staande blijven…
Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar  ik was vaak vooral bezig met al deze rollen en ik was vergeten dat ik ook nog ‘gewoon’ Rianne ben.  Alle taken en activiteiten die bovenstaande rollen van me vroegen slokten m’n tijd en energie op en voor ik het wist was er weer een dag, een week, een maand voorbij. Een periode waarin ik vooral het gevoel had geleefd te worden dan zelf écht te leven en dat wilde ik niet meer. En al was het een proces van vallen en opstaan, toch heb ik geleerd om daarin verandering aan te brengen om STAANDE TE KUNNEN BLIJVEN ÉN TE GENIETEN  van wie ik ben en wat bij mij past.

Hoe dan?
Het is nodig om dicht bij jezelf te blijven. Door te weten wat jij nodig hebt om voldoende te ontspannen en te weten welke dingen je (teveel) energie kosten. En wanneer je weet welke dingen je helpen ontspannen en je ENERGIE GEVEN is het ook nodig dat je die dingen plant in je dag, week of maand. WANNEER JIJ GOED VOOR JEZELF ZORGT BEN JE IN STAAT OM ER OOK MEER VOOR DE ANDER TE ZIJN! Er écht te zijn! Niet alleen aanwezig of uit plichtsbesef je taak te doen of een bezoek af te leggen, maar écht openstaan voor de ander, zien wat nodig is, een luisterend oor bieden enz.

Inzicht vraagt om keuzes…
Stel je voor: in je rol als moeder vind je het belangrijk om een fijn thuis te creëren voor jullie kind(eren), waarbij ruimte is om vriendjes/vriendinnetjes mee te nemen en waarbij jij tijd hebt om écht naar ze te luisteren of een momentje met elk kind op te trekken. Dan heeft dit consequenties voor bijvoorbeeld je werk. Hoeveel uren wil / kun je werken om bovenstaande waar te maken? Op welke tijden werk je om ook écht die momenten te kunnen hebben met en voor je kinderen? Hoe vaak wil je dat die momenten er zijn voor je kind(eren)?
In m’n praktijk ontmoet ik vrouwen die vaak wel weten wat zouden willen, maar ervaren dat hun dagen te vol zijn. Hierdoor komen ze er steeds niet aan toe. Herken jij dat ook? Dat zijn dan die dingen waarover jij je dan weer schuldig gaat voelen en je probeert het te compenseren door andere dingen of je neemt die momenten toch, omdat je vindt dat het ‘moet’, maar dan is het geforceerd of er is onvoldoende tijd waardoor je kind afhaakt, jij maar half reageert (door vermoeidheid) en de verbinding, die je juist graag wil bewerken, ontbreekt.

De eerste stap.
Voordat je hierin stappen kunt zetten is het nodig om voor jezelf te beseffen welke rollen jij allemaal hebt en in welke mate ze belangrijk voor je zijn. Daarnaast  is het nodig om te zien wat je allemaal doet in die rol en welk effect dat heeft op jou en jouw energie.
OPDRACHT:
– Schrijf de rollen op die jij hebt en zet ze op volgorde van de meest belangrijke naar de minst belangrijke.
– Schrijf achter elke rol een cijfer van 1-10 hoeveel tijd/energie die rol je OP DIT MOMENT kost (1= nauwelijks tijd/energie en 10= (te) veel tijd/energie).
– Zet er vervolgens opnieuw een cijfer achter hoeveel tijd/energie je er AAN ZOU WILLEN BESTEDEN (1= geen tijd/energie en 10= veel tijd/energie).
– In welke rol zou jij verandering aan willen brengen?
– Op welke manier zou je dat kunnen doen?
TIP 1: om te kunnen bedenken wat voor jou belangrijk is in bijv. je rol als moeder kun je jezelf de vraag stellen: hoe wil ik dat mijn kind(eren) zich mij later herinneren? Als een moeder die….
Komt dat ook overeen met waar jij je tijd/energie insteekt?
TIP 2: kies om te beginnen 1 rol uit die je verder uitwerkt met behulp van de bovenstaande vragen. Een veranderingsproces heeft tijd nodig en om écht concreet iets te kunnen veranderen werkt het als je aan één doel tegelijk werkt en deze opdeelt in kleine haalbare stapjes…

Welk doel stel jij jezelf de komende periode?
Hoe ga je dat doen?
Deel het hieronder! Door het te delen met anderen moedigt dat je aan om het ook daadwerkelijk te gaan doen!

Ik wens je een leven vanuit vertrouwen waarin jij jezelf mag zijn en UIT MAG DELEN VAN WIE JIJ BENT
en minder van wat je doet!

Lieve groet,
Rianne

Durf je de reis samen aan te gaan?

Neem nu contact op voor een afspraak!