Coachpraktijk Manna

Manna voor jou

Terug naar het begin, maakt mij een lievere vriendin!

De afgelopen periode heb je veel kunnen lezen en leren over terug naar je verleden en waarom dat belangrijk is. Vandaag blik ik nog één keer met je terug naar die vraag: ‘Waarom terug naar je verleden?’ en wat heeft dat te maken met een lieve vriendin voor jezelf zijn (waarover je meer kon leren in m’n webinar: ‘Reis naar je hart’)? In deze blog lees je erover vanuit een ervaring van een moeder die de moed heeft gehad om haar verleden onder ogen te komen.

Wanneer jij terugkijkt op je leven zijn er vast herinneringen die je pijn hebben gedaan. Waarin jij je gekwetst hebt gevoeld, gepest bent of hebben mensen echt misbruik gemaakt van jou en je daarin beschadigt. Het liefst stop je dat weg, wil je vergeten en verdergaan. In de afgelopen blogs heb ik geschreven dat dit niet de oplossing is en het je vasthoudt aan de pijn uit het verleden.

Heeft het ‘oprakelen’ van het verleden nut?
Je zult, met je verstand, misschien inmiddels met me eens zijn dat het antwoord daarop ‘JA!’ is, maar wat doe je ermee?
Het ‘resultaat’ van teruggaan naar je verleden is een hele intense weg. En ja, het roept inderdaad veel emoties en herinneringen op die je misschien al lang hebt weggestopt, maar wanneer je dat aandurft heeft het geen grip meer op je.

‘Het trekt je niet naar beneden, het helpt je vooruit!’
Dat is een uitspraak van een moeder die deze weg bewandelt heeft. Terugkijkend vraagt ze zich af: ‘Waarom heb ik me toch al die jaren laten meeslepen daardoor? Het heeft m’n leven beheerst. Hoe bewuster ik me werd van de patronen die ontstaan zijn: en de reactie op de gebeurtenis en niet zozeer de gebeurtenis zelf me in z’n greep hield en ik ontdekte dat deze patronen voortkwamen vanuit de behoeften die ik had en me daardoor klein hield, bleef ik leven vanuit ‘angst’. Angst om er niet bij te horen, angst dat anderen me anders zien dan ik ben. Die bewustwording helpt me te groeien. Hoe bewuster ik me daarvan werd, hoe meer kansen ik zie om er anders op te reageren dan ik altijd gedaan heb en op betere manieren te reageren die mij op weg helpen in plaats van ‘klein’ houden.’

Gaat het dan nooit meer mis?
Ja wel! Er kunnen ’triggers’ zijn in je leven door dingen die gebeuren, die gezegd worden of wanneer je meer stress ervaart dat je direct reageert vanuit je emoties. Dat deel in je brein werkt nou eenmaal razendsnel en het lukt dan niet meteen om met je cognitieve brein (je denken) te analyseren wat er aan de hand is. Je kent dat vast wel: je merkt in je lichaam op dat je gespannen bent of blokkeert, nog voordat je weet of kunt benoemen wat er aan de hand is, maar doordat je jezelf beter bent gaan begrijpen kun je er ook liever/milder op reageren en leer je het meer zien als mogelijkheid om te groeien in plaats van situaties die je opnieuw naar beneden halen.

Ervaar jij ook het gevoel dat je ‘klein’ gehouden wordt? Dat je niet kunt/mag zijn wie je bent?
Ontdek dan de patronen in je leven, hoe ze zijn ontstaan, op welke manier ze je leven beïnvloeden en welke behoeften er onder liggen.

Meld je daarvoor nu aan voor het basistraject ‘Leven vanuit vertrouwen’ (www.coachpraktijkmanna.nl/contact) zodat ook jij een lieve vriendin voor jezelf kunt zijn en kunt gaan groeien!

Ik loop graag met je mee, zodat je niet hoeft te ‘verdwalen’ en je gerichte handvatten krijgt die jou op weg helpen om nieuwe, helpende patronen op te bouwen.

Lieve groet,
Rianne

Durf je de reis samen aan te gaan?

Neem nu contact op voor een afspraak!