Coachpraktijk Manna

Manna voor jou

Verlang jij naar rust en vrede? Werk!

Veel moeders hebben, naast hun huishouden en gezin, ook een baan. Mijn vraag vandaag aan jou is: hoeveel uren werk jij eigenlijk? En dan bedoel ik niet alleen je baan buitenshuis. Hoeveel uren besteed je aan je werk, je huishouden, je gezin, vrijwilligerswerk in de kerk of voor een vereniging? En herken je dat gevoel dat je ondanks dat je zo hard werkt, nog vaak tijd tekort komt? Waardoor je onrust ervaart, je opgejaagd voelt? Verlang je naar meer rust daarin? De Bijbel geeft een antwoord. Verlang jij naar rust? Werk!
Je denkt vast, ze maakt hier een fout. Ze bedoelt vast iets anders? Lees dan snel verder, dan leg ik het je uit.

Na mijn ‘Manna voor jou’ over eenheid bewaren lees ik verder in Fil 2:12-18 en het eerste wat ik daar tegenkom is:
‘Werk aan uw eigen zaligheid’ (vers 12)
Werk er aan, dat is actief bezig zijn. Zoals ik dagelijks mijn taken oppak in en buitenshuis.
Is dit stuk werk ook onderdeel van mijn leven en die van jou? Als dat er ook nog bij moet…
Ik geloof niet dat dit erbij komt, maar ik geloof dat als we dit ‘werken’ op de eerste plaats laten komen al het andere werk ‘vanzelf’ gaat. ‘Want het is God zelf, Die in u werkt, zowel het willen als het werken’ (vers 13).

Hoe kan ik door te werken, rust en vrede ervaren?
‘Doe alle dingen zonder morren en meningsverschillen’ (vers 14). En dat kan alleen als je die dingen doet die Hij van je verwacht. Dan mag je ook geloven dat Hij geeft wat nodig is.

Het is duidelijk merkbaar als iemand leeft volgens Gods bedoeling.
Die straalt innerlijke rust uit!

Merk jij veel onrust op in de dingen die je doet?
Dan is de vraag of je wel doet wat je moet doen?
Of je wel doet wat Gods bedoeling is voor je leven.
God is een God van rust.
Dat is een belofte: ‘Kom tot Mij, die vermoeid en belast is en Ik zal u rust geven’ (Matt 11:28)

Hoe dan?
Door vast te houden aan het Woord van het leven (Fil 2:16)
Dat is het eerste en het beste.
Zoek Hem!
Maak tijd voor Hem!
Begin met een dagelijks moment bewust apart te zetten voor Hem en maak dát het belangrijkste moment in je agenda, in je dag.
En waak ervoor dat dit moment niet van je ‘geroofd’ wordt.
Niet door je agenda…
Niet door je volle wasmand…
Niet door het beantwoorden van appjes of mails…
Niet door je kinderen die precies op dat moment iets van je nodig hebben…

Werk!
Ga er actief mee aan de slag. Kies een moment en een plek waar je wordt afgeschermd van alles wat je aandacht vraagt en deel het met je gezin.
Zelf begin het liefst in de ochtend met tijd voor God. Mij helpt het om dat moment te nemen voordat alles begint te draaien en om mijn aandacht vraagt. En zelfs dan moet ik ervoor waken. Op dit moment heb ik een dagelijkse overdenking die binnenkomt in m’n mail en ik merk dan toch dat ik, als ik m’n telefoon dan toch in m’n hand heb, sneller geneigd ben appjes te lezen en te beantwoorden of ook andere mails te openen. Weg rust! Gedachten en te nemen acties vullen meteen mijn hoofd!

Werk!
Soms ervaar ik veel onrust en malen allerlei gedachten door m’n hoofd. Ik maak me zorgen of negatieve gedachten over mezelf of gebeurtenissen blijven in een kringetje rondmalen en ik weet dat het me helpt om de stilte op te zoeken. Alles van me af te schrijven (in gebed) en te zoeken naar bemoedigende liederen of teksten. En meestal is de tijd er niet voor, want er zijn zoveel andere dingen. De vraag is niet of ik er de tijd voor heb? De vraag is veel meer: wil ik er de tijd voor nemen? Het begint met de keuze om het te willen en vervolgens deel ik dat. Ik heb even tijd nodig en dan ga ik aan m’n bureau zitten of op onze slaapkamer, met de deur dicht en wil dan niet gestoord worden. Het lukt me echt niet altijd, maar het helpt wel!

God is en God van vrede!
Dat is ook het eerste wat Jezus zegt als Hij na Zijn opstanding bij de discipelen komt. ‘Vrede zij U’ (Luk 24:36).
Zei Hij dat na hun harde werk? Als beloning op hun inzet?
Nee! Hij zegt dat vóórdat Hij ze op weg zend om het werk te doen wat Hij voor ze had.

Vrede = shalom.
De vrede die God ons wil geven is Shalom. En shalom gaat veel dieper dan oppervlakkige vrede, gaat veel verder dan een rustig leven in balans (voor zover dat dát haalbaar is). Shalom is: vrede, harmonie, heelheid, volledigheid, maar ook welvaart, welzijn, rust.

God wil volledig herstellen!
Begin van herstel is eerst de vrede met God en dan de vrede van God! En de vrede met God begint bij Hem. Bij het kruis. Bij wat Jezus voor jou en mij heeft gedaan!

Is er iets in je leven dat herstel nodig heeft?
Iets wat de vrede van God, Shalom, in de weg staat?

Verdriet brengt schaamte en schaamte staat in de weg!
Trauma’s, ziekten, verliezen…
Het pakt je leven af!
Het bepaalt hoe ver je gaat, hoe ver je durft te gaan, om niet opnieuw te hoeven voelen.

Het tegenovergestelde van geloof is niet twijfel!
Het is angst!
De duivel is er op uit om je dáár te houden.
Dáár waar jij onrust ervaart….
Dáár waar jij pijn en verdriet hebt…
Dáár waar jij schaamte kent.

Mensen zeggen en doen dingen vanuit hun eigen pijn en gebrokenheid.
Het is de duivel zelf die je probeert in de weg te staan!
De Bijbel zegt: ‘We hebben de strijd niet tegen vlees en bloed’ (Ef 6:12)

Verlang je er naar om te leven naar Zijn wil?
Om ‘verblijd te worden in dat leven’? (vers 17)
Houd dan vast aan het Woord. Stem af op Hem om te weten wat Zijn wil is en welke ‘werken’ Hij voor je heeft.
Elke dag opnieuw.
Zonder stilte, zonder tijd met Hem heb je geen routeplanner!
Begin met God. Vraag Hem om jou te laten zien welke dingen je gevangen houden. Welke dingen je onrust geven. Welke dingen je gevoelens van schaamte en verdriet veroorzaken.

Werk!
Bepaal eerst, met Hem, waar je staat en wat je nodig hebt en zet vervolgens pas de volgende stap om dingen af te breken, op te staan en je niet langer te laten belemmeren door wat er gebeurd is, wat anderen verwachten of wat jij van jezelf verwacht!
Hij wil het in je werken, zowel het willen als het werken zelf!

Vind je het lastig?
Wil je wel, maar weet je niet waar je moet beginnen?
Kun je wel een aanmoediger gebruiken?

Ik help je graag op weg om niet alleen, niet samen, maar mét God op zoek te gaan. Aan het werk te gaan om rust en vrede te vinden!

Ik wens je Shalom!

Lieve groet,

Rianne

Durf je de reis samen aan te gaan?

Neem nu contact op voor een afspraak!