Coachpraktijk Manna

Manna voor jou

Verwachtingen herkennen en erkennen…

Kun jij je herinneren op welke momenten je écht het gevoel had dat iemand om je gaf? Wat deed die ander toen? En waarom voelde jij je juist daardoor zo gezien/geliefd?

Dit alles heeft te maken met verwachtingen. Verwachtingen van jezelf en van de ander. Deze verwachtingen komen vaak voort uit het voorbeeld dat je kreeg. Terwijl de behoeften die je hebt worden weerspiegelt door jouw liefdestaal. En doordat dát de taal van je hart is, je moedertaal zeg maar, komen ook daar de verwachtingen uit voort. Omdat jij zo bént, gebeurt het haast automatisch dat je dat ook van de ander verwacht. Als we liefhebben met bepaalde verwachtingen zeg je: ‘Ik hou van je, maar ik zou nog meer van je houden als…’

Gary Chapman maakt in het boek ‘De 5 talen van de liefde’ onderscheidt tussen 5 verschillende liefdestalen namelijk: positieve woorden, samen zijn, cadeaus krijgen, dienen en lichamelijk contact.
Al zul je al deze talen van de liefde wel prettig vinden, toch hebben we vaak een voorkeur. Je kunt daar al achter komen door erop te letten wat die ander ‘spontaan’ doet. Wat de ander al vanuit zichzelf doet is vaak de belangrijkste liefdestaal van die ander. Al kun je de ander niet veranderen kun je elkaar wel gaan versterken door te herkennen en erkennen wat voor de ander van belang is. Daarnaast zul je ook meer begrip krijgen voor de ander. Dan kun je tegemoet komen aan de verwachtingen van de ander en zal de relatie zich verdiepen, maar dat kost je wel iets. Liefde is een WERKWOORD!

Inmiddels ben ik ruim 14,5 jaar getrouwd en zijn we ruim 19 jaar samen. Ik ben dankbaar dat ik kan zeggen dat we een heel goed huwelijk hebben, ondanks de jaren van vermoeidheid en pijn die ik heb gehad. Dat is niet zomaar vanzelf gebeurd. Toen we pas getrouwd waren vond ik het heerlijk om lekker te koken (en nog trouwens) en dan de tafel gezellig te dekken en te genieten van een etentje voor twee. Daarnaast vond ik het dan ook erg leuk om een cadeautje te kopen. Zomaar een sleutelhanger of een boek. Ik kon al helemaal genieten van de ‘voorpret’, het voorbereiden en ik kon niet wachten op de reactie. Ik merkte dat het eten werd gewaardeerd en we genoten van de tijd samen, maar ik merkte ook dat het cadeautje werd uitgepakt en vervolgens na een lief ‘dankjewel’ aan de kant werd gelegd. Daar kon ik dan best wel teleurgesteld over zijn. We praten er samen over en ik vroeg ook wel waar ik m’n man dan écht blij mee kon maken, maar dat kon hij niet echt benoemen. Totdat ik het boek ‘De 5 talen van de liefde’ las. Opeens zag ik dat ik hou van cadeautjes en positieve woorden en ik ging er dus vanuit dat dit voor hem ook zo was. Hij kon niet echt vertellen waarmee ik hem blij kon maken omdat hij houdt van dienen en van samen zijn en omdat we dat al vaak deden waren er niet ‘meer’ behoeften en was het goed.

Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en heb ik geleerd te waarderen wat hij allemaal voor me doet en dat ook te benoemen. Want als we dan ‘praten’ in onze taal van de liefde is het ook fijn wanneer dit door de ander gezien wordt. En waar ik eerder ‘onzeker’ kon zijn zie ik nu door zijn talen van de liefde heen dat hij op zoveel meer momenten laat zien hoeveel hij van me houdt en we hebben geleerd steeds meer te ‘praten’ in de taal van de ander.  We hebben ontdekt dat ‘samen zijn’ voor ons beiden erg belangrijk is en we kunnen dan ook genieten van ‘gewoon’ een avondje op de bank voor de TV en plannen heel bewust af en toe een etentje of gaan samen een nachtje weg. Daar tanken we dan beiden van bij. Ik heb ontdekt dat ik ‘cadeautjes’ wel leuk vindt, maar dat ik meer waarde hecht aan het maken van herinneringen en dat haakt dan dus meer aan ‘samen zijn’.

Dit geldt overigens niet alleen wanneer je een huwelijksrelatie hebt want ook van een avondje met vrienden of wanneer ik zelf met een vriendin op stap ga tank ik bij en kan ik zo ontzettend genieten en ‘opladen’. En ja, ik hou ook van complimentjes, vind het leuk om cadeautjes te krijgen of een knuffel (ik ben kennelijk veeleisend ;-), maar doordat ik nu kennis heb van de talen van de liefde durf ik te zeggen dat dit mijn relatie(s) ten goede komt en dat ik keuzes kan maken voor activiteiten waarvan ik weet dat ik daarmee mijn liefdestank kan vullen, want wanneer je tank goed gevuld is heb je ook meer om uit te delen!

Wanneer je merkt dat het nog lastig is om zelf gevuld te worden of om de ander te vullen of wanneer je ontdekt dat je onvoldoende wordt aangesproken in jouw liefdestaal is het heel belangrijk om hierover in gesprek te gaan, zonder verwijt naar de ander! Daarover geef ik je tips in m’n volgende blog ‘Communicatie in relatie(s)’ in de serie: ‘Liefde is een werkwoord’.

Wil je weten wat jouw liefdestaal is? Doe dan de GRATIS test op Test je liefdestaal – Liefdestalen.nl

Weet jij niet (meer) wat jouw behoeften zijn of loop je zo vast in relaties dat je het vertrouwen kwijt bent in jezelf en de ander? Neem dan contact met me op voor een GRATIS kennismakingsgesprek (juni/juli) zodat we samen kunnen kijken wat ik, m.b.v. de TotalBalance methode, voor je kan betekenen.

Durf je de reis samen aan te gaan?

Neem nu contact op voor een afspraak!