Coachpraktijk Manna

Manna voor jou

Hoe sta jij in relatie(s)?

Hoe sta jij in relaties? Met je man? Een vriend/vriendin, familielid, collega? Kun jij jezelf zijn of voel jij je vaak teleurgesteld?
 
Wanneer je een relatie hebt of aangaat, met wie dan ook, dan wordt je verwachtingspatroon ‘ingekleurd’ door de voorbeelden van relaties in je omgeving en door de manier waarop je bent opgevoed. Het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn. Ben je gewend om je behoeften uit te spreken? Je emoties onder woorden te brengen? Of ben je opgegroeid in een situatie waarin dit letterlijk ‘uitgevochten’ werd door te schreeuwen naar elkaar, met deuren te slaan? Misschien zelf door te ‘manipuleren’? Hielp je vader mee in het huishouden of was je moeder altijd thuis? Of had je juist ouders met een baan en deed iemand anders het huishouden? Was er ruimte voor emoties of ben je opgegroeid met de gedachte: ‘Niet klagen, maar dragen!’
 
De bijbel leert ons iets anders: Niet klagen, maar vragen! In 1 Petrus 5:7 staat: ‘Werp al je zorgen op Hem, want Hij zorgt voor u’. Je mag twijfelen, je onzeker voelen, verdrietig zijn en je mag het bij Hem brengen. Door alleen al de dingen hardop uit te spreken maakt het ‘minder zwaar’. Je hoeft het namelijk niet meer alleen te dragen.

Wij, vrouwen, zijn er vaak ‘goed’ in om, wanneer we ons niet gezien voelen in ‘een hoekje’ te gaan zitten kniezen. Tenminste, ik herken dat wel. Zeker in de periode dat het niet goed met me ging. Ik ging op de bank zitten en hoopte dat het opgemerkt werd. Wanneer dit niet het geval was, voelde ik me opnieuw teleurgesteld en bevestigde ik de leugen in m’n hoofd: ‘Zie je wel, het kan de ander niets schelen!’
 
Lieve vrouwen, ga er NOOIT van uit dat DE ANDER ZIET WAT JIJ NODIG HEBT. Niet iedereen heeft daar ‘voelsprieten’ voor. ALS JIJ NIET UITSPREEKT WAT JE NODIG HEBT, KUN JE DE ANDER ER OOK NIET VAN BESCHULDIGEN DAT HIJ HET NIET GEEFT!!

Spreuken 17:9 leert ons: ‘Wie de overtreding toedekt, zoekt liefde, maar wie de zaak weer oprakelt, maakt scheiding tussen de beste vrienden’.

 
Uitspreken wat je nodig hebt is belangrijk. Dan kun je ook vergeving vragen of geven en hoeft het ook niet meer opgerakeld te worden. Dan kun je fouten maken en deze ’toedekken’. Wanneer communicatie moeizaam is, is dit lastig. Dan is het teveel. Oefen jezelf om steeds wanneer je merkt dat iets vervelend is te onderzoeken waardoor het komt en spreek steeds opnieuw uit wat je behoeften is. Laat dingen niet opstapelen want dan wordt het alleen nog maar moeilijker om te helen.
 
De bijbeltekst uit Hooglied gaat in op een liefdesrelatie, maar ik denk dat dit geldt voor elke relatie die je hebt. Loop niet op zaken vooruit. Onderzoek wat je verwachtingen zijn en waar ze vandaan komen. Benoem wat je nodig hebt en gun jezelf vooral de ruimte om fouten te maken, te oefenen om je behoeften op een respectvolle manier kenbaar te maken. En als het jou of de ander even niet lukt om op een respectvolle manier zijn/haar behoeften kenbaar te maken, BEDENK DAN ALTIJD DAT ONDER ELKE FRUSTRATIE, BOZE OPMERKING, ‘COMMENTAAR’ EEN BEHOEFTE VAN DE ANDER SCHUILT.
 
Verwachtingen komen voort uit voorbeelden die je had. Behoeften komen voort uit jouw taal van de liefde. Hierover meer in de volgende blog: ‘Verwachtingen (behoeften) herkennen en erkennen’.
 
Heb jij het gevoel dat je vast zit? Dat je niet meer weet wat je behoeften eigenlijk zijn? En merk je dat dit je belemmert om jezelf te zijn in relatie met anderen?
 
Neem dan contact met op via het contactformulier en maak een afspraak voor een GRATIS kennismakingsgesprek dan gaan we samen op zoek naar wie jij bent en wat je nodig hebt om steeds meer jezelf te kunnen en mogen zijn.

Durf je de reis samen aan te gaan?

Neem nu contact op voor een afspraak!