Het is zaterdag 2 juli. Vandaag komen ze heien voor ons nieuw te bouwen huis. Natuurlijk gaan we even kijken. Samen met onze drie kinderen stap ik op de fiets en rijden we naar de bouw. Juist als we aankomen wordt een nieuwe paal omhoog getrokken en de grond in ‘geslagen’. Als we terug fietsen wordt er nog over gesproken. ‘Ik moet me wel concentreren om het dreunen te voelen in de grond’. ‘Ik voel het in m’n buik dat het trilt, ook aan m’n fiets, maar ook in m’n buik’. ‘Ik snap niet dat jullie er allemaal zo over nadenken hoor over wat je voelt enzo’. Zomaar een gesprek tussen onze kinderen. En ik? Ik voel het in m’n buik en m’n hele lichaam. Niet alleen het dreunen, maar een gevoel van intense vreugde en verwondering.
Zomaar een gebeurtenis. We zien allemaal hetzelfde gebeuren en toch ervaren we het allemaal verschillend. In deze blog 3 dingen die van invloed zijn op hoe jij de dingen ervaart.
Dezelfde gebeurtenis, maar allemaal een andere beleving. Is het één minder waar of minder belangrijk? Zeker niet. Hoe jij iets beleeft of ervaart is jouw ‘waarheid’. En het is belangrijk dat jouw gevoel, emoties, gedachten er zijn en er MOGEN zijn!
Hoe kan het dat het zo anders ervaren wordt?
In een gezin kan dit ook zomaar aan de orde zijn. Er wordt iemand ziek, je verliest iemand, er zijn financiële zorgen, door de zorg van één van de gezinsleden gaat de meeste aandacht daar naar uit of vul maar in… Je groeit op samen met je broer(s) en zus(sen) en toch lijkt het wel dat jij het meeste ‘last’ hebt van wat gebeurde. Jaren later loop je nog vast en heb je patronen opgebouwd die je belemmeren en als je het dan bespreekbaar maakt wordt het weggewuifd. ‘Het is al zo lang geleden, je moet gewoon doorgaan met je leven’ of ‘Je moet het gewoon relativeren en loslaten, dat heb ik ook gedaan’. En je begrijpt er niks van en gaat twijfelen aan jezelf. Stel ik mezelf aan? Maak ik het dan echt groter dan het was? Hoe kan het dat ik er zo’n last van heb en dat zij fluitend verder gaan met hun leven?
3 DINGEN DIE VAN INVLOED ZIJN:
– je karakter.
– je liefdestaal.
– emoties.
1. Je karakter.
Hoe je op dingen reageert is sterk afhankelijk van je karakter en hoe jij gevormd wordt of je laat vormen door gebeurtenissen. Waar de één als strategie vooral veel contact zoekt met vriendjes en daardoor minder thuis is, krijgt hij/zij ook minder mee van wat er gebeurt en kan het hem/haar ook minder raken. Maar als jij juist gaat helpen en ‘harmonie’ voor jou belangrijk is dan ga je jezelf wegcijferen om zoveel mogelijk te kunnen helpen en zo min mogelijk tot ‘last’ te zijn. Dit gebeurt onbewust en je hebt er weinig invloed op dat dit gebeurt. Pas wanneer je er van bewust bent kun je er wat mee. Zelfs jaren later! Als jouw strategie die van ‘redder’ is geworden waarbij je jezelf al jong hebt ‘leren’ wegcijferen dan kan dat nu nog invloed hebben op je doen en laten. Door te ontdekken waardoor een patroon is ontstaan, wordt je er bewust van en kun je een gebeurtenis een plek geven en jezelf daarin beter begrijpen.
2. Je liefdestaal.
Wanneer er bijvoorbeeld veel zorgen zijn geweest in een gezin en je ouders hebben moeite moeten doen om alle ballen in de lucht te houden, waarbij ze alle ruimte hebben gegeven en zich er voor hebben ingespannen dat jij naar je sport of vereniging kon, dat er goed voor je gezorgd werd: een schoon huis, schone en nieuwe kleding, opvang indien nodig. Dan hebben ze dat uiteraard uit liefde gedaan. Hun liefdestaal is dan ‘dienen’ geweest. Wanneer jouw eerste liefdestaal ook ‘dienen’ is zul jij, ondanks de situatie, veel liefde hebben ervaren en gemerkt hebben dat je ouders er alles aan deden om de dingen zo ‘gewoon’ mogelijk door te laten gaan. Wanneer jouw eerste liefdestaal ‘positieve woorden’ is of ’tijd en aandacht’ zul jij, onder dezelfde omstandigheden, het gevoel hebben dat je niet gezien werd. Het betekent niet dat de liefde er niet was, maar wel dat jij die niet hebt ervaren en dat doet iets met je…
3. Je emoties.
De één ervaart meer emoties of intenser dan de ander. De één kan zich goed uiten en kan soms even lekker boos worden of een potje huilen terwijl de ander het opkropt (om bijvoorbeeld maar niet tot last te zijn). Wanneer er ruimte was voor je emoties of wanneer je die ruimte gewoon innam, ook al was dat niet altijd makkelijk of op de juiste manier, dan zul je minder belemmeringen ervaren als je terug denkt aan bepaalde gebeurtenissen. Wanneer je het hebt opgekropt of je zelfs zo diep weggestopt dat je niet eens weet wat het met je deed in die periode dan raken je emoties op slot, maar EMOTIES LATEN ZICH NIET OPSLUITEN. Vroeg of laat willen ze eruit. Je kunt dan stress gaan ervaren, zonder dat je precies de vinger erop kunt leggen. Je wordt prikkelbaarder, reageert ongeduldig of wordt zelfs ronduit opeens boos terwijl er eigenlijk ‘niets’ aan de hand is. En als je niet geleerd hebt emoties te uiten, zullen zich in je leven de emoties ook opstapelen door weer nieuwe gebeurtenissen.
Jouw waarheid doet er toe!
En daarom is het zo belangrijk dat je weet dat JOUW WAARHEID ER TOE DOET! Die mag je inzien! Sterker nog, wanneer je die gaat inzien en je de gebeurtenissen in het licht brengt en de emoties de ruimte geeft dan creëer je ruimte door te verwerken. Herinneringen kunnen niet ongedaan gemaakt worden, maar je hebt wel een KEUZE HOE JE ER MEE OMGAAT!
Jouw waarheid doet er toe!
En als iets jou belemmerd of pijn heeft gedaan, is het belangrijk dat je dáár naar luistert en niet wat een ander vindt/ervaart/zegt.
Welk fundament ligt onder jouw leven?
Een basis van veiligheid, geborgenheid, geliefd zijn? Of weet je diep van binnen dat er dingen zijn die je liever niet wil zien/voelen? Kun jij nog wel voelen? Durf jij nog te zeggen wat dingen met je doen? Waar jij behoefte aan hebt? Of ben je dat al lang geleden kwijtgeraakt, afgeleerd door de harde werkelijkheid van jouw omstandigheden?
Neem dan nu de eerste stap en meld je aan om te WORDEN WIE JE BENT!
Met behulp van de TotalBalance methode ontdek je:
– welke gebeurtenissen jouw hebben gevormd.
– welke patronen er zijn ontstaan in jouw leven en welke gebeurtenis(sen) daaronder lig(t)(gen).
– gebeurtenissen verwerken.
– patronen herkennen en erkennen.
– wat jouw kracht is.
– waar jij energie van krijgt.
– hoe jij jouw passie terug kunt vinden.
– WIE JIJ BENT; Zijn geliefde dochter!
Zie ik je binnenkort?
Ik wens je toe dat je in je kracht kunt gaan staan, zodat jij de beste versie van jezelf kunt zijn!
Lieve groet,
Rianne.