Coachpraktijk Manna

Manna voor jou

Als de liefde niet (meer) werkt…

Liefhebben is heerlijk als je veel liefde terugkrijgt. Maar liefde is zwaar als je iemand ‘moet’ liefhebben, die jou eigenlijk geen of amper liefde geeft of heeft gegeven. Het is het eerste en grootste gebod in de bijbel om lief te hebben. God boven alles en je naaste als jezelf. Waarom is liefhebben zo belangrijk? Het geeft in de eerste plaats verbinding. Ons hart verlangt er naar om verbonden te zijn met God en de mensen om ons heen. Daarnaast laat de liefde een mens opbloeien en het haalt het mooiste in jou en de ander naar boven.

Juist daarom is het zo pijnlijk en kwetsbaar wanneer de liefde niet (meer) werkt. Het is belangrijk om dat te herkennen en erkennen. Jezus kwam naar de wereld om ons het eeuwige leven te schenken en om ons te redden, niet om ons te veroordelen (Joh. 3:16,17). Hierover schreef ik al in de eerste blog ‘Liefde is een werkwoord’ Liefde is een werkwoord! – Coachingpraktijk Manna (coachpraktijkmanna.nl) Ook voor de scheuren en tekortkomingen in relaties is Jezus gestorven. In en door Hem is HELING en HERSTEL mogelijk. Dát is wat hoop geeft en dat is de enige grond waarop ik kan bouwen en waarmee ik jou kan/mag bemoedigen!

De vijand wil dat jij te lijden hebt onder je gebroken relatie, een moeizaam huwelijk. Juist omdat hij weet dat een huwelijk een weerspiegeling is van het Evangelie. Het huwelijk staat symbool voor eenheid tussen twee mensen die eerder van elkaar verschilde voordat ze in liefde naar elkaar omzagen, zoals God ook naar deze wereld omziet. En dat beeld is precies wat de vijand kapot wil maken. En wanneer jij te lijden hebt maakt dat het werk van de vijand een stuk gemakkelijker. En het maakt jouw verdediging een stuk zwakker. Hij wil niet dat jij de waarheid ziet dat je echt leeft en vrij bent en kracht ontvangen hebt door Gods eigen Geest zodat je als overwinnaar tegen de vijand kunt vechten. De vijand wil veel liever dat jij in constante staat van verdriet bent, dat je verbitterd raakt in plaats van dat je geniet van wie je echt bent en hoe je huwelijk kan zijn. Hij versterkt dat nog door onzekerheid en verlamt je door je aan jezelf te laten twijfelen.

Maar wanneer Jezus ons vraagt om ook onze vijanden lief te hebben en voor hen te bidden (Matth. 6:43-48) dan mogen we ook geloven dat het mogelijk is. Omdat Hij het heeft VOLBRACHT. In Hem is alle macht in de hemel en op aarde. Is dat makkelijk? Zeker niet! Maar via de weg van verwerking, patronen doorbreken door aan je eigen pijn/teleurstelling te werken. Niet verantwoordelijk te hoeven zijn voor de pijn van de ander, maar wel voor je eigen pijn. Zolang je de pijn, teleurstelling niet verwerkt is er ook geen ruimte om te doorbreken wat de vijand probeert in stand te houden! Ik geloof dat het kan! Biddend en in afhankelijkheid van Hem!

LIEFDE IS EEN WERKWOORD, maar kan pas weer werken als je eigen pijn eruit is… Anders doe je jezelf te kort en kost het te veel energie. Dat houd je niet vol en ga je voorbij aan je eigen behoeften. Samen, in een relatie,  kom je terecht in een cirkel van patronen en deze kun je doorbreken door te beginnen met het doorbreken van je eigen patronen.

LIEFHEBBEN IS EEN KEUZE. En die keuze wil niet zeggen dat je de liefde in je hart moet voelen voordat je de ander kunt liefhebben. Kom je liefde (of wijsheid, of energie) tekort? Bid God erom en Hij zal het je graag in overvloed geven! Ja, inderdaad in OVERVLOED; je hoeft niet vanuit karigheid of leegte uit te delen, God geeft altijd zo overvloedig, dat je van daaruit mag uitdelen, zonder dat je zelf tekort komt.

Ervaar je pijn, verdriet, teleurstelling in je huwelijk of een relatie die er niet meer is? En wil je het verwerken, ruimte geven om weer (meer) liefde te kunnen geven en ontvangen? Neem dan contact met me op voor een kennismakingsgesprek en laat me een stukje met me mee lopen.

Ik wens jou een liefdevol leven!

Meer lezen?
Boekentips:
Vurig. Gebruik je gebed als krachtig wapen. Priscilla Shirer.
Liefde en respect. De liefde waar zij naar verlangt. Het respect dat hij nodig heeft. Emerson Eggerichs.

Durf je de reis samen aan te gaan?

Neem nu contact op voor een afspraak!